Немската дума Anschluss е влязла в много езици, включително и

...
 Немската дума Anschluss е влязла в много езици, включително и
Коментари Харесай

Заради думата аншлус: в Румъния са бесни

 Немската дума " Anschluss " е влезнала в доста езици, в това число и в българския (като „ аншлус “). Според речника, тя значи „ връзка “, само че и „ присъединение “, даже „ анексия “. Международната ѝ кариера стартира с Аншлуса на Австрия, т.е. - с присъединението на Австрия към по този начин наречения „ Трети райх ". В немскоезичното пространство тази дума се свързва точно с нахлуването на Хитлер в Австрия през 1938 година, само че тя се появява и в доста текстове за други исторически събития. И в разнообразни тълкования.
Силно неспокойствие в Букурещ

На 1 декември Румъния отпразнува 100-годишнината от основаването на модерната румънска страна. След края на Първата международна война Трансилвания беше присъединена към румънското кралство. По мотив на тази годишнина немската информационна организация ДПА разгласява текст, който стартира по този начин: " С военни паради Румъния отпразнува 100-годишнината от аншлуса на дотогавашната унгарска провинция Трансилвания ". През Първата международна война кралство Румъния е измежду спечелилите от Антантата, а мирните контракти реализираха фантазията на многочисленото румънско население в Трансилвания за обединяване с Румъния. В тези години страната включи в територията си освен Трансилвания, само че и част от Банат и други райони от предходната Австро-унгарска империя. В обявата на организация ДПА във връзка 100-годишнината неведнъж се употребява понятието " аншлус " в подтекста на тогавашните исторически дадености. Информацията беше представена и от доста други немски медии, включително и от обществено-правната телевизия ZDF.

Румънските управляващи реагираха с неспокойствие и незабавно изпратиха протестна нота, като румънското външно министерство изиска незабавна корекция на " тенденциозната публикация ". Редица националистически и популистки медии влязоха в конкуренция кой ще направи най-абсурдния паралел. Заговориха даже за тежка дипломатически рецесия сред Букурещ и Берлин и приканиха президента Клаус Йоханис да спре да  " слугува " на Меркел, а вместо това да ѝ потърси сметка.

Германското посолство в Букурещ също се дистанцира от формулировката на организация ДПА. След като подчертава върху политическото обединяване на няколко района, измежду които и Трансилвания, с румънското кралство, посолството отбелязва следното: Публикации, които опонират на разбирането за това историческо събитие или водят до неправилни тълкования, не отразяват гледната точка на немското държавно управление. Затова немските медии са били призовани да поправят съответните пасажи. В резултат те замениха думата " аншлус " с понятия като " присъединение " и " принадлежност ". Само дето в подтекста на 1918 година тези понятия са неправилни - както в юридически, по този начин и в исторически аспект.

" Хилядолетна принадлежност "

Още по времето на комунистическия деспот Николае Чаушеску формалната румънска историография приказва за „ хилядолетната принадлежност " на тази територия към другите форми на румънска държавност. Оттам идва и публично поддържаната позиция за " повторното обединяване " на Трансилвания с Румъния, осъществено преди 100 години. Именно тази позиция от много време обременява румънско-унгарските връзки с напрежения и страхове, както се загатва и в информацията на ДПА. Унгарското държавно управление даже забрани на своите дипломати да вземат участие в румънските национални празненства на 1 декември. Водещите представители на унгарското малцинство в Румъния също се съобразиха с инструкциите от Будапеща.
 Представители на унгарското малцинство в Румъния означават Националния празник на Унгария
Представители на унгарското малцинство в Румъния означават Националния празник на Унгария

Много румънци считат на собствен ред, че унгарското малцинство единствено чака благоприятен миг, с цел да се отдели от Румъния и да реализира " аншлус " с Унгария. Днес двете страни членуват в Европейски Съюз, така че наистина е непохватно да се приказва за " аншлус " или " анексия ". От друга страна обаче оповестеният преди 100 години Закон за обединяването още в преамбюла приказва за " alipire ", т.е. - " включване "  или " аншлус " на Трансилвания към румънското кралство. Понятието " alipire се среща доста постоянно в исторически текстове и изявления по тематиката.

Поуката от целия скандал е следната: историографията от време на време е принудена да се преценява с чувствителността на обособения субект, на обособената група или на цялото общество. И против въпросната обява несъмнено нямаше да има никакви обвинявания, в случай че с изключение на неведнъж споменаваното разбиране " аншлус "  поне един път беше използвано и понятието " политическо обединяване ". Въпреки това е неоправдателно да се оказва политическо въздействие върху медии. Колкото и деликатна да е тематиката.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР